Tehnici de gătit picioare de crab: ghidul complet

Gătitul picioarelor de crab poate părea intimidant, dar cu puțină pregătire și câteva trucuri simple, poți transforma acest deliciu marin într-un preparat spectaculos. Picioarele de crab sunt apreciate pentru carnea lor dulce și delicată, iar gătitul corect poate scoate în evidență aceste calități. În acest ghid complet, vei învăța cum să alegi, să pregătești și să gătești picioarele de crab folosind diverse tehnici, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Alegerea și pregătirea picioarelor de crab

Alegerea picioarelor de crab

Primul pas în prepararea picioarelor de crab este alegerea celor potrivite. Picioarele de crab pot fi găsite proaspete, congelate sau fierte. Picioarele proaspete sunt rare, așa că majoritatea oamenilor optează pentru picioare congelate. Asigură-te că picioarele sunt bine sigilate și că nu prezintă semne de decongelare repetată. Cumpără de la un furnizor de încredere pentru a te asigura de calitatea și prospețimea produsului.

Dezghețarea picioarelor de crab

Dacă ai cumpărat picioare de crab congelate, trebuie să le dezgheți corect înainte de gătire. Lasă-le să se dezghețe treptat în frigider timp de 8-12 ore. Dacă ești pe fugă, poți folosi metoda de dezghețare rapidă: pune picioarele de crab într-un bol mare cu apă rece și schimbă apa la fiecare 30 de minute până când sunt complet dezghețate.

Tehnici de gătit picioare de crab

Există mai multe tehnici pentru a găti picioarele de crab, fiecare oferind un gust și o textură diferită. Iată câteva dintre cele mai populare metode:

Fierberea

Fierberea este una dintre cele mai simple și rapide metode de a găti picioarele de crab. Urmează acești pași pentru a obține rezultate perfecte:

 1. Umple o oală mare cu apă și adaugă o cantitate generoasă de sare. Poți adăuga și câteva felii de lămâie și câteva frunze de dafin pentru un plus de aromă.
 2. Adu apa la fierbere, apoi adaugă picioarele de crab.
 3. Fierbe picioarele timp de 5-7 minute pentru picioarele de crab proaspete și 8-10 minute pentru cele congelate, până când carnea este opacă și bine gătită.
 4. Scurge picioarele de crab și servește-le imediat cu unt topit și felii de lămâie.

Gătitul la abur

Gătitul la abur păstrează suculența și aroma delicată a cărnii de crab. Urmează acești pași pentru a găti picioarele de crab la abur:

 1. Pune apă într-o oală mare, având grijă să nu atingă coșul pentru aburi.
 2. Adu apa la fierbere, apoi redu focul pentru a menține un clocot mic.
 3. Așază picioarele de crab în coșul pentru aburi și acoperă oala.
 4. Gătește picioarele timp de 6-8 minute, până când sunt fierbinți și suculente.
 5. Servește picioarele de crab imediat, cu unt topit și sosuri la alegere.

Prăjirea în cuptor

Prăjirea în cuptor este o metodă excelentă pentru a adăuga o aromă deosebită picioarelor de crab. Iată cum să le gătești la cuptor:

 1. Preîncălzește cuptorul la 200°C.
 2. Pune picioarele de crab într-o tavă de copt și stropește-le cu ulei de măsline. Adaugă condimente după gust (sare, piper, usturoi tocat, pătrunjel).
 3. Acoperă tava cu folie de aluminiu și coace picioarele timp de 10-12 minute, până când sunt fierbinți și aromate.
 4. Servește-le cu unt topit și felii de lămâie pentru un gust desăvârșit.

Gătitul pe grătar

Gătitul pe grătar adaugă o aromă afumată picioarelor de crab, perfectă pentru o masă de vară. Iată pașii pentru a găti picioarele de crab pe grătar:

 1. Încinge grătarul la o temperatură medie.
 2. Unge picioarele de crab cu ulei de măsline pentru a preveni lipirea.
 3. Așază picioarele de crab pe grătar și gătește-le timp de 4-5 minute pe fiecare parte, până când sunt fierbinți și ușor rumenite.
 4. Servește picioarele de crab cu unt topit și sosuri preferate.

Sosuri și condimente pentru picioarele de crab

Pentru a completa experiența gastronomică, servește picioarele de crab cu sosuri și condimente care le vor accentua gustul. Iată câteva sugestii:

Unt topit cu usturoi

Amestecă unt topit cu usturoi tocat mărunt și pătrunjel proaspăt pentru un sos simplu și delicios.

Sos de lămâie și ierburi

Prepară un sos din suc de lămâie, ulei de măsline, mărar tocat și un strop de miere pentru a adăuga o notă răcoritoare picioarelor de crab.

Sos picant

Pentru cei care preferă un pic de iuteală, amestecă maioneză cu ketchup, sos de ardei iute și suc de lămâie pentru un sos picant și cremos.

Sfaturi pentru o gătire perfectă

 • Nu supraîncălzi picioarele de crab: Gătitul excesiv poate face carnea de crab să devină cauciucată. Fii atent la timpul de gătire și verifică carnea periodic.
 • Folosește ustensile potrivite: Folosește un clește pentru a manipula picioarele de crab fierbinți și un cracker pentru a sparge cochiliile.
 • Servirea rapidă: Picioarele de crab sunt cel mai bune când sunt servite imediat după gătire, pentru a păstra suculența și aromele.

Concluzie

Gătitul picioarelor de crab poate fi o experiență plăcută și satisfăcătoare, mai ales când urmezi tehnicile și sfaturile potrivite. De la fierbere și aburire, la prăjire și grătar, fiecare metodă oferă o textură și un gust unic. Alegerea corectă a picioarelor de crab, dezghețarea lor adecvată și folosirea sosurilor potrivite completează perfect acest deliciu marin. Încearcă aceste tehnici și bucură-te de savoarea deosebită a picioarelor de crab gătite acasă. Poftă bună!

Recommended For You

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *